Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Időjárás-jelentés - 2017. augusztus 12-ig

A csütörtök esti nyugat-dunántúli heves zivatarok ellenére az ország nagy részén még rendkívüli meleg volt az éjszaka - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken délután honlapján.

 

    Mint kifejtették: az országos átlagos minimum hőmérséklet 20,3 Celsius-fok volt. Ez több mint öt fokkal haladta meg az év ezen időszakában jellemző értékeket (15,1 fok). Bár ezúttal a hajnali melegrekord nem dőlt meg, a Budapest Lágymányoson mért 24,2 fokos minimum hőmérséklet megegyezik a János-hegyen 2015-ben regisztrált legmagasabb minimum hőmérséklet fővárosi rekordjával - tették hozzá.
    Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében továbbra is a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetés van érvényben. A csúcshőmérséklet általában 32-38 Celsius-fok között valószínű, de a nyugati határvidéken csupán 29, 30 fok valószínű. Késő estére 22-30 fok közé hűl le a levegő.
    A meteorológiai szolgálat azt írta: nyugat felől egy lassan mozgó hidegfront éri el térségünket, hatására pénteken még csak az északnyugati, nyugati tájakon, szombaton már országszerte visszaesik a hőmérséklet.
    Az előrejelzés szerint szombaton a több órás napsütés mellett többfelé várható eső, helyenként lehet zápor, zivatar. Késő délután, estefelé a keleti határvidéken tartós eső is valószínű. Többfelé lesz erős, zivatar környékén viharos a szél. A leghidegebb órákban 16-22 fok lehet. A nappali maximumok általában 24-29 fok között alakulnak, de az északnyugati határvidéken ennél pár fokkal hűvösebb, a Nyírségben és a keleti határvidéken 30-33 fok is lehet.

 

Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------

    Kontinensünk időjárását egy lassan mozgó, hullámzó frontrendszer alakítja, mely Olaszországtól Közép-Európán át egészen a Skandináv térségig elnyúlik. Az említett rendszer miatt ezeken a területeken változékony, csapadékos időjárás jellemző, illetve heves zivatarok is előfordulnak az Alpok vonulatai mentén. A frontálzóna mögött Franciaországban és Németországban a legmagasabb nappali hőmérséklet 16, 22 fok között alakul, ami jelentősen alacsonyabb, mint a sokévi átlag. Ezzel szemben Európa nyugati és keleti részén főleg anticiklonális hatások dominálnak, ott többnyire kevés felhő és sok napsütés jellemző. A Balkán-félsziget déli vidékein a hőmérséklet a 40 fokot is meghaladja, de a környező területeken a maximális hőmérséklet többfelé 32, 36 fok között alakul. Földrészünk délnyugati vidékén 20, 27 fok közé melegszik fel a levegő, de Spanyolország és Portugália déli tájain 30 foknál is melegebb van. A Kárpát-medence időjárását a fenti, lassan mozgó hidegfront határozza meg, ami szombaton már az ország keleti részén is lehűlést okoz.

    
    Várható időjárás az ország területén szombat estig
    --------------------------------------------------
    
    Pénteken a Dunántúlon a napsütés mellett gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, ott már zápor, zivatar is előfordul, másutt még derült, napos idő várható. Éjjel már a Dunától keletre is lesznek felhős területek, az éjszaka második felében egyre inkább arrafelé valószínű csapadék. Reggelig a zivatarokat felhőszakadás, jégeső, viharossá fokozódó szél kísérheti. Szombaton napközben az ország középső részén fátyol- és gomolyfelhők mellett több órára kisüt a nap, a Nyugat-Dunántúlon és a Tiszántúlon viszont több lesz a felhő, ezeken a tájakon helyenként lehet zápor, zivatar. Késő délután, estefelé a keleti határvidéken tartós eső is valószínű. Pénteken a délkeleti, éjszakától az egyre többfelé északnyugatira forduló szelet erős széllökések kísérik. 
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16, 22 fok között alakul.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 24, 29 fok között várható, de az északnyugati határvidéken ennél pár fokkal hűvösebb, a Nyírségben és a keleti határvidéken melegebb is lehet.

 MTI