Ma 2018. március 24., szombat, Gábor és Karina napja van. Holnap Irén és Írisz napja lesz.

Filmkritika: Kicsinyítés - Te beköltöznél Lezserlandbe?

Olvasóink értékelése:  / 3
ElégtelenKitűnő 

 

A Kicsinyítés (Downsizing) című film nem kisebb, örök gyerekkori dilemmát jelentő témát boncolgat, minthogy boldogabb lehet-e az ember, ha kisebbre zsugorodik az eredeti méreténél, vagy épp nagyra nő, mint Góliát.

 

 

Ebben a keserédes 131 percben most a filmszereplőkkel együtt zsugorodunk a moziteremben. Tesszük ezt azért, mert bizony előfordulhat, hogy a bolygó már nem lesz elég a mohó emberiségnek, és még a Föld léte is veszélybe kerül. Ám tesszük ezt azért is, hogy végre kiélvezhessük a gazdagság megannyi előnyét és luxusát. Végre nem fáj a fejünk a megélhetés miatt, hiszen az új világban, Lezserlandben az eföldi pénzünk akár életünk végéig is elég lehet.

 

Vajon 200 év alatt valóban letöpöríthető az egész emberiség?

 

A film részletes pontossággal mutatja be a visszafordíthatatlan folyamatot, mely során mini főhőseink, köztük Paul Safranek is nagyjából 8 centiméteressé válik.

 

Kicsiben valóban megszűnik rajtad a nyomás, és jót teszel a világgal? &mi van, ha akaratod ellenére kicsinyítenek le?

 

Kis ember, kis gond gondolhatnánk, de a képlet azért nem ilyen rém egyszerű. Ugyanis ha belegondolunk, a kicsinyítéssel a védtelen ember még inkább védtelenebbé válik: rá lesz utalva a mini-társadalmakat létrehozó nagy testvéreire, és még a vadállatokról nem is beszéltünk. Míg ez utóbbi a gondosan kifeszített hálókkal kivédhető, vajon az emberi szívben kevesebb lesz-e a gonoszság? Lesznek-e vajon Lezserlandben éles társadalmi különbségek?

 

Ha beülsz a moziba, - ámbár az előzetesek ezt sugallják- ne várj egy fergeteges komédiát. Sőt, sokszor fagy majd arcodra a mosoly, és akad bőven olyan kérdés, ami még hosszú napokkal a film után is ott motoszkál majd a fejedben. És ez így is van rendben, hiszen a rendező Alexander Payne, aki nem az egyszerű filmjeiről híres. Néha fészkelődik az ember: ő nem erre fizetett be, hiszen csak egy jót akart röhögni. De a zárójelenetnél azért mégis felsóhajt, hiszen valahogy mégis a helyére kerül minden.

 

A kérdés már nem csak az, hogy megéri-e kisebbnek lenni, hanem az, hogy mi ad valódi célt és értelmet az életünknek.

 

A Kicsinyítés egy becsületes karakterről szóló csupaszív film, némi abszurditással keverve.

 

 

 

 

 

Játékidő: 131 perc

Rendezte: Alexander Payne

Főszereplők: Matt Damon, Christoph Waltz és Hong Chau

Forgalmazó:  UIP Duna forgalmazza

 

NEMbulvár - Giczei Betty