Ma 2018. február 18., vasárnap, Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.

Filmkritika - A hóember - Avagy az örök fiatalság titka

Olvasóink értékelése:  / 7
ElégtelenKitűnő 

A skandináv krimiregények az elmúlt évtizedekben olyan sikereket értek el, mint a huszadik század közepén brit elődeik, részben pont azért, mert Poirot és társai hatalmas népszerűségnek örvendtek az Északi-tenger környékén. Stieg Larsson A tetovált lány című könyvének filmadaptációja, sőt annak amerikai újragondolása is sikeresek voltak – de vajon a norvég titán, Jo Nesbø bestsellere is jól csillog-e a nagyvásznon?

Harry (ejtsd: Hári) Hole (Michael Fassbender), az alkoholista nyomozó él-hal (és leginkább a sok ivásba bele) egy újabb gyilkossági ügyért, amikor szerencsére Osloban is lecsap a hóemberes gyilkos, aki egyébként már kilenc éve is gyilkolászott Bergen városában, de akkor még senki sem tudta róla, hogy gyilkolászik, csak a szintén alkoholista Gert Rafto (Val Kilmer), akit meg is ölt, de a lánya eljött Oslóba rendőrnek, hogy bosszút álljon a gonosz üzletemberen (J.K. Simmons), akiről azt hitte, hogy ő ölte meg az apját, pedig nem is, persze az nem derül ki, miért hitte így, mindazonáltal végül kiderül, hogy Harry-hoz meglehetősen közel álló személy a valódi gonosz.

 

 

Szóval a válasz a két mondattal korábban feltett kérdésre: nem. Nem gondoljuk elvárhatónak bárkitől, hogy a történet fenti, rövid leírása alapján bármit is megértsen, viszont maga a film pontosan ekkora zagyvaság. Nagyon szeretnénk azt mondani, hogy legalább szépen van fényképezve – mégiscsak Norvégiában játszódik és ott is vették fel –, azonban igazából még ez sem lenne igaz, mert még csak nem is olyan szép vagy akár érdekes a látvány, minden csak fehér. Az egyik legbosszantóbb az egészben,  hogy még a hideg közeget sem sikerül éreztetnie a filmnek, pedig az egész történet havas és jeges helyeken játszódik – megint elmondható, hogy minden csak fehér. Nagyon sajnáltuk, mert a svéd rendező, Tomas Alfredson egyik korábbi filmje, az Engedj be! például tüdőgyulladást tudott okozni a nedves hideggel, amit árasztott.

Azoknak tudjuk ajánlani a Hóembert, akiknek mindegy, milyen filmben, de szeretik hosszan és sokat nézni Michael Fassbendert, és akik az alcím miatt olvasták el a végéig ezt a kritikát, mert végre eláruljuk az örök fiatalság titkát is, amit a filmben szereplő Val Kilmer fejtett meg oly’ módon, hogy a gerontológia egyik alaptételét, mely szerint az egyre korosodó szervezetek egyre különbözőbbek lesznek, sikerült felülírnia, ugyanis megöregedve bizonyos beállításokban a megszólalásig hasonlít a szintén korosodó Kurt Russelre! Abban még nem vagyunk biztosak, hogy hogyan fog örökké élni, de egy biztos: Val Kilmer-öregedés egy-nulla. Hajrá, Val!

 

Cím: The snowman 119’ - 2017

Rendezte: Tomas Alfredson

Főszereplők: Michael Fassbender, Val Kilmer, J.K. Simmons

Universal Pictures

Forgalmazó: UIP - DunaFilm

 

 

NEMbulvár - Jólesz Dávid