Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Filmkritika: Viktória & Abdul - Egy különös barátság története

Olvasóink értékelése:  / 4
ElégtelenKitűnő 

Aki eddig még nem zárta a szívébe az anno egymilliárd alattvalóval rendelkező, izgalmas személyiségű Viktória királynőt, az a Viktória & Abdul című feliratos angol-amerikai film után bizonyára meg fogja kedvelni. Már csak azért is, mert amit a vásznon látunk, nem egy tündérmese, hanem a valóság, ami 1887-ben vette a kezdetét.

 

Ekkor történt ugyanis az, hogy a 24 éves Abdul Karimra (Ali Fazal), egy egyszerű indiai (muszlin) börtönhivatalnokra esett a választás, hogy átadja a királynő uralkodásának ötvenedik évfordulójára veretett érmet. Így lehetünk szem-és fültanúi annak, ahogyan két, nagyon különböző ember mély barátságot köt egymással.

 

A több mint 70 éves Viktória, aki India császárnője is, maximálisan a bizalmába veszi, és védelemben részesíti Abdult, akit később a munshijává (tanító) avat, és urdu nyelvet tanul tőle.

 

Az addig szolgálókkal körülvett Felség férje, majd szolgálója halála miatti magányossága (férje, majd szolgálója halála miatti) boldogságba fordul át, és Viktóriára ezen különös barátság és spirituális kapcsolat útján újra rátalál a boldogság.

 

A királyi udvar, a család, a barátok és a személyzet azonban igencsak ferde szemmel néz a szolgálóra annak etnikai, társadalmi, és politikai származása miatt is, és féltik a birodalom jóhírét, illetve magát a birodalmat. Ha jobban belegondolunk, Indiát a királynő körülötti képmutató emberek tartották elnyomás alatt.

 

Ugyan próbálnak viselkedni, de az orborne-i kastély darbár termének bemutatása után elszabadulnak az addig szorosan féken tartott indulatok. Főként az uralkodónő egyik fia, Bertie (a walesi herceg, Eddie Izzard) a későbbi VII. Henrik viselkedett ellenségesen.

 

S hogy miért kedvelte meg annyira a királynő Abdult? Talán a kedvessége és az őszintesége miatt. Miután megismerte őt, sokkal jobban a szívén viselte Indiát, azaz a Birodalom koronaékszerét.

 

A film alapjául szolgáló regényt Shrabani Basu írta, mégpedig a királynő Királyi Archívumban fellelt 13 kötetnyi, urdu nyelven írt naplója, valamint Abdul naplója alapján. A regény lapjain megelevenedik az egy évszázadon át eltitkolt igazság. A regény címe: Victoria & Abdul: The True Story of the Queen’s Closest Confidant (Viktória és Abdul: a királynő legfontosabb bizalmasának igaz története) című könyvét.

 

A film elgondolkodtató iróniával villantja fel a kultúrák közötti feszültségeket és az elfogadás lehetőségét. Egyszerre nevetünk és sírunk rajta. A filmben felvetett gondolatok napjainkban is aktuálisak.

 

A színészek tehetségesek, a kosztümök és a táj gyönyörű, a párbeszédek meghatóak, a film középpontjában pedig maga a Szeretet és a Tisztelet áll.

 

A film az angolszász ország leghosszabb ideig hatalmon lévő uralkodójának, és egy fiatal muszlin hivatalnoknak a barátságáról szól, mégis sokkal több annál...

 

 

 

Cím: VICTORIA KIRÁLYNŐ ÉS ABDUL (feliratos angol-amerikai film)

 

Producerek: Tim Bevan, Eric Fellner, Beeban Kidron, Stacey Seaward

 

Forgatókönyvíró: Shrabani Basu regénye alapján Lee Hall

 

Rendezte: Stephen Frears

 

Főszereplők: JudiI Dench, Ali Fazal,

 

Forgalmazza a UIP DunaFilm

 

NEMbulvár – Giczei Betti