Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Nagy találmányok: a kevlár

Olvasóink értékelése:  / 22
ElégtelenKitűnő 

Stephanie Kwolek negyvenéves pályafutása alatt huszonnyolc nagy jelentőségű találmányt alkotott, mint az amerikai DuPont vegyiművek vezető kutatója. Egyik szabadalma sem bírt azonban akkora jelentőséggel, mint a modern idők acélja, a kevlár.

 

Az új, szintetikus anyag még felfedezőjét is lenyűgözte tulajdonságaival. A kevlárszálakat csak nagyon nagy erővel lehetett elszakítani, a mérések szerint a hasonló súlyú acélnál ötször nagyobb szakítószilárdsággal bírtak. Cserében pedig nagyon könnyűnek bizonyultak, nem korrodálódtak, ellenálltak a lúgoknak, savaknak, de a hő sem tett kárt bennük, nem zsugorodtak és nem olvadtak meg. Szó mi szó, a DuPont boszorkánykonyhájában egészen kivételes anyag született. Kwolek kisasszony találmányát aztán 1966-ban szabadalmaztatta az óriáskonszern,  és szinte azonnal megkezdődtek a kutatások, hol lehetne felhasználni a kevlárszálakat. Kézenfekvő volt – számos hasonló tulajdonságuk okán – az acélból készült tárgyak helyett kevlárt használni, így kerülhetett a hetvenes évek versenyautóinak abroncsaiba kevlárszál az acélszálak helyett.

Az új anyagot időközben számos extrém helyzetben is tesztelték és rájöttek arra, hogy a belőle készült szálakból szövetszerű anyag készíthető, amely motorosruhák, illetőleg golyóálló mellények alapanyaga lehet – a mellény a közvetlen közelről leadott pisztolylövésnek is ellenállt. E mellények aztán számos helyzetben bizonyították a DuPont termék kiválóságát, sok rendőrtiszt köszönhette életét a szintetikus szálaknak. A kevlárból készült holmik ezután természetesen a hadsereg felszerelési tárgyai között is felbukkantak, de az új anyag mindenütt máshol is feltűnt, ahol szükség volt roppant ellenálló képességére és könnyű súlyára; mára kevlárhuzat védi a tenger alatt húzódó kábeleket, ugyanúgy, ahogyan űrhajók és „hagyományos” hajók szerkezetében is megtalálható, de természetesen a versenyautók karosszériájában, ejtőernyőkben, kötelekben, zsinórokban – különösen horgászzsinórokban –, vágásbiztos kesztyűkben, hangfalak membránjaiban és ezernyi egyéb helyen.  

A DuPont vegyészei folyamatosan tökéletesítik az eredeti receptúrát és időről időre megjelennek a kevlár egy-egy újabb változatával. Mára már nem ők az egyetlenek, akik ultrakönnyű, ám nagyon erős és ellenálló szintetikus anyagot gyártanak, de a „Kevlar” márkanév nyomán a köznyelvben a többi gyártó hasonló termékét is „kevlárnak” hívjuk.

 

 

NEMbulvár – Szalkai Tamás