Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Bem József, és az 1848-as szabadságharc

Olvasóink értékelése:  / 11
ElégtelenKitűnő 

Bem József 1794-ben született Lengyelországban, nemesi családban. A szabadságharcok alatt hadvezéri, ezredesi, tábornoki posztot töltött be, a magyar hadsereg egyik legendás vezéralakja volt. Függetlenítette magát a kormánytól, a politikától. A csatamezőn is önkényesen és határozottan járt el mindig, és pont ezzel szerezte meg Kossuth feltétlen bizalmát.

Krakkóban és Varsóban tanult. Harcolt Napóleon seregeiben, a lengyel hadseregben és országa szabadságharcában. Itt rögtön kiderült briliáns hozzáértése a taktikázáshoz, a hadvezetéshez. A lengyel forradalom végül elbukott, és ő  pedig Párizsba emigrált. Itt írta meg emlékiratait A lengyelországi nemzeti felkelésről címmel.


A bécsi forradalom bukása után (ott is vezetői posztot töltött be) álruhában érkezett Magyarországra. 1848. november 3-án jelentkezett Kossuthnál a seregbe, aki az erdélyi magyarok megsegítését bízta rá.
Beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A szétzilált sereget újra egyesítette, lelkesedést öntött beléjük, és karácsonykor elfoglalta Kolozsvárt. Sikereivel lehetővé tette, hogy a magyar kormány rajtaütés nélkül átköltözhessen Pestről Debrecenbe. Felszabadította Székelyföldet, elfoglalta Nagyszebent és Brassót. Sorozatos kudarcaik miatt az orosz és osztrák seregek kénytelenek voltak elhagyni Erdélyt.
Bár július 31-én Segesvárnál elvesztette a csatát, Kossuth megszavazta neki a bizalmat, és kinevezte a magyar seregek főparancsnokává. Augusztus 9-én az osztrák főparancsnoktól kitartása és tehetsége ellenére végzetes vereséget szenvedett Temesvárnál. A harcokban megbokrosodott lova levetette a hátáról, és eltört a kulcscsontja.
A szabadságharc után Törökországba menekült, és áttért az iszlám hitre. Valószínűleg maláriában halt meg. Halálos ágyán 1850-ben ezeket a szavakat suttogta:  „Lengyelország, én már nem szabadítalak fel!”
Testét 1929-ben szállították vissza szülőföldjére.

 

NEMbulvár – Vida Eszter